Utforska Sveriges Natur

Padjelanta Nationalpark

Padjelanta Nationalpark, belägen i norra Sverige, är vår största nationalpark. Den inrättades år 1962 och sträcker den sig över cirka 1984 kvadratkilometer. Parken är en del av UNESCO:s Världsarvsområde Laponia, som också inkluderar flera andra nationalparker och naturreservat i den delen av landet. Laponia, inklusive Padjelanta Nationalpark, är känd för sin vildmark och det samiska kulturella arvet. Om man använder sig av modern luleåsamisk stavning heter Padjelanta Badjelánnda.

Padjelanta Nationalpark är huvudsakligen en höjdplatå kring sjöarna Vásstenjávrre och Virihávrre. Den ligger nära gränsen till Norge och nationalparkerna Sarek och Stora Sjöfallet. Det varierande landskapet i nationalparken inkluderar vidsträckta alpina platåer, djupa dalar, och flera sjöar och vattendrag. Namnet Padjelanta betyder ”Högre Land” på samiska och speglar dess höga och öppna terräng.

Som nationalpark och en del av världsarvet Laponia är Padjelanta skyddat för att bevara dess naturliga skönhet, biologiska mångfald och det samiska kulturarvet. Strikta regler finns på plats för att säkerställa bevarandet av dess ekosystem och kulturella arv. Bevarandeinsatser i nationalparken fokuserar på att upprätthålla parkens naturliga tillstånd samtidigt som man stödjer hållbar turism.

Padjelanta Nationalpark

Flora och Fauna

Växtlighet

Här finns bland annat alpina ängar, hedar och våtmarker. Under den korta arktiska sommaren blommar ett rikt utbud av blommor här och grönskan är frodig. Här finns gott om kalkrika bergarter, vilket gynnar vissa växter. Padjelanta är den enda platsen i hela Europa där den fridlysta raggfingerörten växer, och den enda platsen i Sverige för grusnarv.

Djurliv

Parken är en fristad för en mängd olika djur, inklusive älgar, järvar, fjällrävar, lämmlar, och en rad fågelarter. Fågelentusiaster kan njuta av att se arter som kungsörn, fjälluggla och jaktfalk, samt olika vadare och sjöfåglar.

Aktiviteter

Besökare bör planera sin vistelse i Padjelanta noggrant med tanke på den utmanande terrängen, väderförhållandena och hur isolerat området är.

Vandring

Padjelanta erbjuder omfattande vandringsmöjligheter med väl markerade leder, såsom Padjelantaleden, som löper genom parken och ansluter till andra leder i Laponia-området. Dessa leder ger vandrare möjlighet att uppleva parkens varierande landskap och fantastiska vyer till fots.

Camping

Camping är tillåten inom parken, vilket ger besökare möjlighet att uppleva den orörda vildmarken på nära håll. Campare måste följa regler som är utformade för att skydda miljön, som att använda avsedda campingplatser och följa principerna om att inte lämna några spår. Tänk på att reglerna inom en nationalpark är striktare än de allmänna reglerna i Allemansrätten.

Besök Virihávrre (Virihaure)

Virihávrre är en av de större sjöarna i den svenska fjällvärden. Namnet kommer från lulesamiskan och betyder vidsträckt sjö;  vijres betyder vid(sträckt) och jávrre betyder sjö. Vid den här sjön ligger samevistena Staloluokta och Arasluokta.

Virihávrre är 112 kvadratkilometer stor och som mest 130 meter djup. Den ligger 579 meter över havet och får huvuddelen av sitt vatten från Miellädno, Duvggejåhkå och Stálojåhkå. Avrinningen sker till Vásstenjávrre, och till slut hamnar vattnet i Östersjön via Luleälven.

Fiske

I Padjelanta finns utmärkta fiskemöjligheter, särskilt för röding och öring. Fiskare måste skaffa tillstånd och följa reglerna för att bevara fiskbestånden och den naturliga balansen. Fiske, även med fiskekort, är bara tillåtet i vissa delar av parken.

För mer information om fiskekort, besök www.natureit.se. Fiske med Jokkmokkskortet är tillåtet inom 1 km på båda sidorna av Padjelantaleden, men inte från Vuojatätnos östra strand nedströms Kutjaure.

Information från Länsstyrelsen:

https://catalog.lansstyrelsen.se/store/31/resource/613

https://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/djur/fiske/fiska-i-fjallen.html

Jeknaffo / Jiegnáffo

Nationalparkens högsta punkt är Jeknaffo / Jiegnáffo, 1 840 meter över havet. Om vädret tillåter har man fin utsikt mot Lofoten och Atlanten.

Padjelanta – en del av Sápmi 

Padjelanta är en del av samernas traditionella land. Parken inkluderar flera renbetesområden, och besökare kan lära sig om samisk kultur och traditioner här. Renskötsel är en vital aspekt av samiskt liv, och landskapet är fyllt av samiska bosättningar och kulturella landmärken. Sommartid bedriver samer renskötsel från vistena Stáloluokta och Árasluokta vid kanten av sjön Virihávrre, samt från de visten som ligger på den östra sidan av sjöarna  Vásstenjávrre, Sáluhávrre och Guvtjávrre. Det kan alltså hända att du får se renar under din vistelse i Padjelanta Nationalpark. Tänk på att inte störa dem. Det är förbjudet att avsiktligt störa renarna och man får inte heller störa samernas samling och drivning av renar.

Padjelantaleden

Vandringsleden Padjelantaleden går genom nationalparken och har gjorts mer lättvandrad genom att man har installerat spångar över vissa områden. Tänk dock på att spångarna kan bli väldigt hala av regn och smältsnö. Det finns stugor för övernattning inom en dags vandring från Padjelantaleden.

Sträckan mellan Staloluokta och Arasluokta anses vara extra vacker, men hela vandringsleden går genom en mycket imponerande och naturskön miljö. Den södra delen (efter Tarraluoppal) går genom björkskog, resten är mer öppet landskap.

Sveriges mest otillgängliga punkt?

I Padjelanta Nationalpark finns en punkt där du är minst 5 mil från närmaste väg i alla riktningar.

Koordinaterna är 67°18.199′N 17°05.989′Ö.

Tillgänglighet och besöksinformation

Att ta sig dit

Padjelanta är avlägset belägen och det går inte någon bilväg hela vägen fram. De närmaste städerna är Jokkmokk och Kvikkjokk. Till Kvikkjokk kan man ta sig med buss från Jokkmokk.

Kvikkjokk är den bästa utgångspunkten för den som vill ta sig till södra Padjelanta.

Vill man anlända till parken från norr fungerar Jokkmokk. Från Jokkmokk kan du ta bussen (via Porjus) för resa längs Vägen västerut till Ritsem/ Rijtjem, som är slutstation för bussen. Därifrån går en turistbåt över sjön Áhkkájávrre. Därefter krävs uppemot en hel dags vandring (beroende på hastighet) för att nå fram till Padjelanta Nationalpark.

Det går att flyga helikopter. Dels via reguljärflyg sommartid Kvikkjokk / Huhttán –Stáloluokta–Rijtjem, dels via taxiflygningar för landning utanför nationalparken. Från Stáloluokta kan man smidigt börja sin vandring på Padjelantaleden söder ut eller norr ut. Sträckan mellan Stáloluokta och Arasluokta anses vara extra vacker.

Besökscentra

Padjelanta är i stor mån är outvecklat för att bibehålla dess vildmarkskaraktär, så besökscentra och faciliteter ligger i närliggande områden. Dessa centra ger information om parken, inklusive kartor och ledstatus, och där finns också möjlighet att lära sig mer om den samiska historien och kulturen i området.

Får min hund följa med?

Hundar är endast tillåtna i nationalparken 1 januari – 30 april, och måste hållas kopplade. Hundspann är förbjudet året runt.

Får jag använda drönare?

Nej, att flyga med drönare är förbjudet i nationalparken.

Information från Naturvårdsverket

Denna PDF innehåller Naturvårdsverkets föreskrifter för nationalparkerna Padjelanta, Muddus, Sarek, och Stora Sjöfallet.