Utforska Sveriges Natur

Vaska guld i Sverige

Vaska guld i Sverige

Att vaska guld är en aktivitet som kombinerar spänning, fysisk aktivitet, historia och naturupplevelser. Även om Sverige inte är känt för att ha stora guldreserver så finns det platser där entusiaster kan leta efter små guldfynd. För många är det inte bara jakten på guldet som lockar, utan också glädjen i att tillbringa tid i naturen och uppleva något annorlunda.

Guldvaskning i Sverige har sina rötter i områden där berggrunden och vattenflöden har skapat förutsättningar för att små mängder guld ska kunna samlas och upptäckas. Genom att förstå var och hur man vaskar, kan både nybörjare och mer erfarna sökare ha chans att vaska fram guld.

vaska guld

Var kan jag vaska guld i Sverige?

I Sverige finns flera platser som passar för guldvaskning. En av de mest kända är Emån i Ädelfors i Småland, där Sveriges första guldgruva startades på 1700-talet. Gruvan i Ädelsfors är inte längre aktiv, men Ädelfors är fortfarande ett centrum för guldvaskning och här kan besökare delta i organiserade aktiviteter med tillgång till utrustning och vägledning. Guldvaskningen sker på en naturskön plats där Emån omgärdas av ängsmark och blandskog, och guldvaskarna har tillgång till grill och eldplats. Det finns till ock med sol- och regnskydd över vissa vaskplatser. Guldgruvan i Ädelfors har inte varit aktiv sedan slutet av 1800-talet, men det är tydligt att det fortfarande finns guld i bergen runt Ädelfors även om ingen fyndplats har bedömts vara lönsam nog för gruvdrift. Sedan gruvan öppnade år 1737 har det hittas guld på åtminstone 90 olika platser i bergen kring Ädelfors, och det är när de guldförande kvartsgångarna  i bergen kring Ädelfors vittrar som guld hamnar i Emån och dess strandbankar.

I Sverige finns bra platser för guldvaskning även längre norr ut, bland annat i Dalsland, Värmland,

Västerbotten och Lappland. Ett exempel på en plats riktigt långt norr ut där man kan delta i organiserad guldvaskning är Lannavaara (samiska: Láttevárri) i Kiruna kommun, där det också finns en särskild bassäng som nybörjare kan använda sig av för att få in rätt teknik innan man ger sig ut i det vilda.

Hur går guldvaskning till?

Processen att vaska efter guld är enkel men kräver tålamod och rätt teknik. Allt börjar med att man samlar grus och sand från en bäck eller älv. Det är viktigt att välja en plats där vattenflödet har koncentrerat tunga material som guld. Med hjälp av en vaskpanna sköljs materialet, och genom att använda cirkulära rörelser separeras de tyngre partiklarna från de lättare.

Guld, som är mycket tyngre än vanligt grus, tenderar att sjunka till botten av vaskpannan. När det mesta av sanden har sköljts bort inspekterar man botten av pannan noggrant för att leta efter de små gyllene flingor som kan avslöja en lyckad vaskning.

Även om processen kan låta enkel krävs övning för att utveckla rätt teknik och optimera chanserna att hitta guld.

Utrustning

För att börja vaska efter guld behöver man skaffa eller hyra viss utrustning. En vaskpanna är den mest grundläggande och viktiga delen, följt av en skyffel för att samla material. Silar kan användas för att sortera bort större stenar, och vattentäta skyddskläder är bra att ha eftersom sökandet sker nära eller i vattendrag.

För nybörjare kan organiserade turer, som de i Ädelfors, vara en bra startpunkt. Här får man tillgång till både utrustning och experthjälp för att lära sig hur man använder utrustningen på bästa vis.

Lagar och regler

Det är lagligt att vaska efter guld i Sverige, men det finns viktiga regler att följa. Om du planerar att vaska på privat mark krävs markägarens tillstånd, för guldvaskning är en aktivitet som inte omfattas av allemansrätten. Dessutom är det förbjudet att vaska i skyddade områden som naturreservat och nationalparker utan särskilt tillstånd från berörd myndighet.

Miljöhänsyn är avgörande. Det är inte tillåtet att störa vattenflöden eller använda kemikalier som kan skada omgivningen när man vaskar guld.

För mer information, kontakta Länsstyrelsen.

Guldvaskning – en upplevelse utöver det vanliga

Fynden vid guldvaskning i Sverige tenderar att vara små, men för många som vaskar guld i Sverige är det helhetsupplevelsen som är viktigt och inte exakt hur många uns guld man lyckas vaska fram. Att kunna sälja guld och betala för sin hobby är en bonus, men inte anledningen till att de flesta vaskar. Guldvaskning handlar alltså inte bara om att hitta guld, utan om hela upplevelsen. Det är en aktivitet som förenar fysisk aktivitet, friluftsliv, historia, geologi och natur, samtidigt som den kan ge känsla av spänning och äventyr. Att upptäcka ens en liten guldflinga efter timmar av arbete ger en särskild tillfredsställelse.

I samband med guldvaskning kan man passa på att lära sig mer om Sveriges geologiska historia och den roll som guld har spelat i människors liv genom tiderna. Många entusiaster vittnar om att själva sökandet, och inte resultatet, är det som gör upplevelsen minnesvärd.

Att vaska efter guld i Sverige är en unik och spännande aktivitet som lockar både äventyrslystna och historieintresserade. Oavsett om man hittar guld eller inte är det för många av oss själva processen—tiden vid vattnet, spänningen i sökandet och kopplingen till naturen—som gör guldvaskning till en så berikande upplevelse.

Finns det fortfarande aktiva guldgruvor i Sverige?

Vaskning är inte den dominerande metoder för utvinning av guld i Sverige, utan det är gruvdrift som gäller, plus anrikningsverksamhet med malm från andra platser. Två exempel på guldgruvor som är i drift i Sverige idag är Björkdalsgruvan och Fäbodtjärn.

Björkdalsgruvan, som ligger nordväst om Sandfors i Västerbottens län, är en av de största guldgruvorna i norra Europa. Guld hittades här i början av 1980-talet, och efter att man gjort lyckade prospekteringsborrningar startade gruvdriften år 1988. Siffror från år 2019 visar på en genomsnittlig guldhalt på 2,36 gram per ton malm. Ungefär hälften av malmen bryts från dagbrottet och hälften under jord.

Fäbodtjärn är en guldgruva strax öster om sjön Fäbodtjärnen, sydväst om Vindelgransele i Lycksele kommun. Produktion startade inte här förrän år 2024 och detta är alltså en mycket ny guldgruva i Sverige. Den guldförande malmen bryts under jord och skickas sedan till Svarliden i Pauträsk för att anrikas till doré. Fäbodtjärn drivs av Botnia Exploration, som även fått bearbetningskoncession för en annan fyndighet nära Vindelgransele.